Lage blogg

Lurer du på hvordan du kan lykkes med blogg? Her forklarer vi hvordan du kan skille deg ut når du skal lage blogg.

En blogg er et nettsted, eller en del av et nettsted, hvor man publiserer jevnlige innlegg. Disse innleggene skrives vanligvis av en enkeltperson eller et fåtall personer. 

På en blogg legger innleggene seg i kronologisk rekkefølge, med siste publiserte innlegg øverst. Et annet typisk kjennetegn på en blogg er kommentarfeltet man finner i bunnen av innlegget. 

På denne måten åpner bloggformatet opp til en diskusjon mellom forfatteren av bloggen og dens lesere. Selve ordet kommer fra engelsk, og er satt sammen av ordene web og logg

Ulike typer blogg

Vi skiller gjerne mellom ulike typer blogg – alt etter hvem de henvender seg til, formatet og ikke minst innholdet.

Vi skiller mellom:

 • Personlig 
 • Kommersiell
 • Tema
 • Medietype
 • Publiseringsverktøy

En av de vanligste typene innen blogg er den personlige. Sjangermessig fungerer denne som en digital dagbok, hvor forfatteren deler hendelser fra dagliglivet og personlige meninger. 

En personlig blogg blir ofte også brukt til å reflektere over livet, noe som gir bloggen en slags litterær verdi. Vi ser blant annet at stadig flere blogger blir gjort om til bøker. 

Formatet blogg kan også brukes som et nyttig verktøy innen markedsføring. På grunn av den personlige fremtoningen er blogg en ypperlig måte å skape tillit til potensielle kunder, og i dag har de fleste store bedriftene som er aktive på internett en egen blogg. 

Videre i denne artikkelen vil vi ta utgangspunkt i den kommersielle bloggen. 

Starte en blogg – hvilken bloggplattform bør du velge?

Blogging har blitt så populært at det er en jungel av forskjellige publiseringssystemer og bloggplattformer å velge mellom. Her er noen av dem: 

WordPress

Ifølge Wikipedia er WordPress.com verdens mest populære publiseringssystem. Dette er også publiseringssystemet den norske bloggportalen Blogg.no benytter seg av. Dersom du vil starte en blogg, er WordPress et trygt valg. 

Dette er et brukervennlig og intuitivt publiseringssystem som passer både for nybegynnere og viderekomne. WordPress har også tusener av gratis temaer å velge mellom, som gjør at man enkelt kan velge sitt eget design på bloggen. 

Blogger

Blogger er Google sin egen bloggplattform der man kan starte en blogg med et eget domene helt gratis. Her kan du lage en blogg på bare noen minutter, men du må ha en Google-konto først. Blogger er kanskje enda enklere å bruke enn WordPress, men her er det ikke like mange design å velge mellom – med mindre du klarer å lage ditt eget design i en HTML-kode.

Squarespace

Squarespace er et annet publiseringssystem som har spesielt fokus på profesjonelle og minimalistiske design. Denne tjenesten passer også perfekt dersom du jobber i en kreativ bransje og vil skape en digital portfolio hvor du kan vise frem arbeidet ditt. 

Her kan du få en gratis prøveperiode på 14 dager, men etter dette må du betale 12-40 dollar i måneden, avhengig av hvor mange funksjoner du vil bruke. Da får du ditt eget domene inkludert i prisen i ett år.

Wix

Wix er et litt mindre kjent publiseringssystem hvor du kan starte din egen blogg helt gratis mot at det blir vist annonser på bloggen din. Dette er et enkelt publiseringssystem som er lett å forstå seg på, men hvis du vil bruke flere funksjoner enn de aller mest grunnleggende, må du betale for dette. 

Slik får du bloggen din til å skille seg ut i mengden

“Det er mange veier til Rom”, heter der. Like mange måter er det også å lykkes med en blogg. Hvilket språk og uttrykk som vinner popularitet avhenger helt og holdent av ønsket publikum og målgruppe. Det finnes likevel noen generelle tips som kan være lurt å benytte seg av:

Planlegg innhold i god tid

Som med all innholdsmarkedsføring, vil du tjene stort på å planlegge bloggposter og publisering i god tid. Sett opp en kalender med publiseringsdatoer og tema for hvert innlegg du skal lage. Sørg gjerne for at tema og innhold er en del av en større sammenheng, eller henger sammen med andre markedsføringsaktiviteter. Slik får du en helhetlig distribusjon av innhold på tvers av dine kanaler. 

Det å produsere et blogginnlegg tar gjerne litt tid. Husk at en del tid også går til research, strukturering og redigering. 

Dersom du har planlagt innholdet som skal produseres i god tid, er det lettere å komme i gang med produksjonen. Du slipper å gjøre idémyldring på stående fot, og ideen har allerede fått tid til å utvikle seg videre i tankene dine. Store deler av idémyldringen skjer når man holder på med noe helt annet. 

Strukturer innholdet

Planlegging kommer også godt med når du skal sette deg ned å skrive det konkrete innlegget. Vi anbefaler å strukturere det blanke arket slik: 

 • Arbeidstittel
 • Innledning
 • Hoveddel
 • Konklusjon

…. nesten på samme måte som vi lærte å strukturere tekstoppgaver i grunnskolen. Det er faktisk mye lettere å få oversikt over artikkelen når du har et skjelett å jobbe ut i fra. Vi anbefaler også at du skriver innledning og konklusjon helt til slutt.

Les mer: Slik lykkes du med Content Marketing

Research er halve jobben

Som tekstforfatter eller innholdsprodusent er det ikke meningen at vi skal vite alt. Stort sett vet vi svært lite om mesteparten av det vi skriver. Halve jobben til skribenter er derfor research. Det er en grunn til at journalister er kjent for sin sultne nysgjerrighet. 

Så, hvor og hvordan bør man gjøre research? 

I dag finnes det nærmere 2 milliarder nettsteder. Med andre ord er internett proppfull av kilder, noen bedre enn andre. Når man skal gjøre research til et blogginnlegg, gjelder det å lete etter informasjon på riktig sted. 

Vi i milleniumsgenerasjonen vet godt at det finnes mange useriøse kilder der ute, og fake news er i 2018 allemannseie. Et godt tips er å hente informasjon fra høy-autorative nettsteder. 

Vær bevisst redaktøransvaret

Ettersom formatet blogg er en del av den offentlige agendaen, kan det også være lurt å ha journalistikkens kildeetikk i bakhånd. En bloggforfatter har i prinsippet et redaktøransvar, og alle som deler innhold av offentlig interesse bør med fordel forholde seg til Vær Varsom-plakaten

Er du usikker på om et utsagn eller en opplysning er korrekt? Dobbeltsjekk med andre kilder. Finner du ikke noen kilder som kan bekrefte opplysningen, er det bedre å droppe informasjonen. Ettersom blogg er et såpass personlig format, er troverdighet et av dine viktigste verktøy. Ikke gå på kompromiss med denne. 

Les mer: Tone of voice i sosiale medier – slik snakker du med kundene dine

Bruk bilder som engasjerer

Selv om en blogg i stor grad handler om det skriftlige budskap, må vi ikke glemme viktigheten av  gode visuelle elementer. For det første bryter visuelle elementer opp teksten og gir leseren rom til å puste mellom avsnittene. 

Bilder er også fantastiske verktøy som vekker følelser og assosiasjoner hos mennesker. Med andre ord kan bilder bidra til å skape større engasjement rundt et tema. Mennesker tolker som regel bilder raskere enn tekst.

Eksempler på bilder som er effektive: 

 • Bilder som trigger assosiasjoner
 • Bilder som trigger følelser
 • Bilder med et treffende poeng
 • Bilder som enkelt illustrerer noe mer komplekst

Når du skal velge bilder til ditt blogginnlegg, er det viktig å være klar over hvorfor vi bruker bildene. Velg bilder som gjenspeiler essensen av teksten. Er ikke budskapet i bildene kompatibel med teksten kan de besøkende føle seg lurt, og klikker seg ut av nettstedet ditt. 

Bruk bloggen til å fremme et tilbud som genererer leads

En kommersiell blogg bør alltid inneholde en Call to Action (CTA) nederst i artikkelen. En slik CTA viser leseren hva de skal gjøre videre, gjerne i form av et nyttig nedlastbart dokument eller et godt tilbud. Slik sørger du for at de besøkende faktisk klikker seg videre på hjemmesiden din, og forhåpentligvis sikrer ønsket konvertering. 

Eksempler på klikkvennlige CTA-knapper: 

 • Et gratis tilbud
 • En e-bok
 • Påmelding til nyhetsbrev
 • En gratis prøveversjon

Det kan også være lurt å inkludere samme CTA øverst i artikkelen, slik at besøkende som ikke leser seg helt til bunnen av artikkelen kan benytte seg av samme tilbud. Tilbudet bør videre samsvare med innholdet i artikkelen. 

Les mer: Markedsføring – en historie

Del bloggen i sosiale medier

Selv om blogginnlegget er publisert, er ikke jobben over helt ennå. Det nytter ikke å produsere masse innhold dersom ingen skal få gleden av å lese det. Promotering og markedsføring av innhold er derfor vel så viktig som selve innholdsproduksjonen. 

Dersom de som leser bloggen din synes innholdet var interessant og lærerikt, vil de ofte ha lyst til å dele innholdet videre med venner og bekjente. Derfor bør du alltid ha en delefunksjonen til en eller flere sosiale medier. Tilpass de sosiale plattformene kundegruppen din. 

Slik skriver du et godt blogginnlegg

Når tema og research er på plass, er det på tide å putte pennen til papiret. For mange kan dette være en vanskelig kneik å komme over, men frykt ikke – vi skal hjelpe deg i gang. Nedenfor finner du fire tips som hjelper deg å skrive og sette sammen blogginnlegget på en effektiv måte: 

 1. Hold deg til et tema og en tittel
 2. Bruk et levende og engasjerende språk
 3. Formater teksten slik at den fremstår oversiktlig og luftig
 4. Bruk bloggen til å fremme et tilbud som genererer leads

Hold deg til et tema

Når du skal velge tematikk for et blogginnlegg, bør du ta utgangspunkt i at innholdet skal være lærerikt og nyttig for leseren. Du skal tilby potensielle kunder innhold av verdi. 

Et godt utgangspunkt for innholdet kan derfor være å svare på spørsmål og utfordringer som folk ofte søker på – tilknyttet dine produkter eller tjenester. Andre spørsmål som kan besvares er hvilke ting du ønsker at folk skal vite om bransjen din, eller populære temaer innenfor bransjen. 

Lag effektive titler

Hvilke titler som er effektive, varierer fra målgruppe til målgruppe. Men et godt utgangspunkt er at tittelen bør trigge følelser. Sett deg inn i målgruppens sko – hva engasjerer dem? En annen måte å skrive effektive titler på er å la tittelen introdusere leseren til et problem de har behov for å løse. 

Å klare å fange interessen til folk med få ord kan virke som uoverkommelig magi, men som regel er dette noe som kommer naturlig med øvelse. 

For at tittelen skal bli synlig i Googles søkeresultat er det viktig at du holder tittel innenfor 50-60 tegn. Titler som er lengre vil nemlig ikke bli synlige i resultatlistene

Tittelen bør også inneholde et såkalt Long-tail keyword – en lengre søkeordsfrase med minst 3 ord. I motsetning til generiske søkeord, er long-tail søkeordene mer spesifikke og mindre konkurranseutsatte. Med Long-tail keyword får du mer målrettet trafikk inn på siden din. 

Bruk et levende og engasjerende språk

En blogg skal underholde leseren. Derfor er det viktig at du bruker et levende og engasjerende språk som faktisk fenger leseren. Ingenting er mer kjedelig enn et intetsigende blogginnlegg uten følelser eller punsj. 

Samtidig er ikke poenget at du skal overøse artikkelen med intense følelser. Velg heller et emne som interesserer deg, så vil engasjementet naturlig smitte over på papiret (eller skjermen). 

Hent frem kreativiteten og tenk alternativt, så blir innlegget mer givende for både deg og leser. 

Må du skrive et tilsynelatende tørt innlegg i forbindelse med jobb? Fortvil ikke. Trikset er å finne en innfallsvinkel som interesserer deg, i hvert fall litt. Dersom bedriften selger fisk, som i og for seg er lite spennende, finnes det kanskje spennende forskning som du kan bygge et innlegg rundt. Som tekstforfatter eller innholdsprodusent handler jobben i stor grad om å skrive engasjerende om kjedelige temaer. 

Formater teksten slik at den fremstår oversiktlig og luftig

Når man lager et blogginnlegg, handler det like mye om de tomme, hvite feltene som områdene med tekst. La leseren nyte masse luft mellom hvert avsnitt, slik at de ikke blir overveldet av en massiv vegg av tekst. Dette er like nyttig for Google, som også bruker lettleselighet som et kriterium for om artikkelen holder høy kvalitet. 

Husk å bryte opp teksten med avsnitt, mellomtitler og bilder. 

En side med en god miks av elementer vil fremstå langt mer tiltrekkende for en leser. Bilder fungerer som emosjonelle triggere, så velg bilder med omhu. Sørg for at de engasjerer leseren og gir helheten den stemningen du er ute etter. Vi anbefaler at du bruker bilder jevnt nedover i teksten, men bildet i toppen av blogginnlegget er alltid et must. 

Slik kan du tjene penger på bloggen 

Man hører stadig vekk om bloggere som har gjort bloggen om til en business, og for mange kan dette være en del av motivasjonen til å komme i gang og lage blogg. 

Å tjene penger på blogging krever mye arbeid og interesse for det man driver med, men hvis du er motivert nok, er det fullt mulig. 

Annonsenettverk

Det er flere måter du kan tjene penger på blogging. Én av dem er å registrere deg på et nettverk, for eksempel Google Adsense, som plasserer relevante annonser på bloggen din. Ulempen ved dette er at leserne dine da blir sendt ut av bloggen din hvis de klikker på annonsen. 

Affiliateprogram

En annen måte er gjennom forskjellige merkevarer sine affiliateprogram. Dette er en form for annonsering hvor du for eksempel skriver om noen plagg fra en nettbutikk, og gir leserne dine en rabattkode som de kan bruke i nettbutikken. Når leserne dine bruker rabattkoden, får du en fast andel av salgssummen. 

Sponsede samarbeid

Det er også svært mange bloggere som tjener gode penger på sponsede samarbeid. Dersom du allerede har en del lesere på bloggen eller følgere på sosiale medier, kan det hende at merkevarer tar kontakt med deg for å få deg til å skrive et sponset innlegg på vegne av dem. 

Det er imidlertid veldig viktig at det kommer frem at innlegget er sponset, og at det sponsede innlegget er relevant for leserne dine – hvis ikke fremstår innholdet som lite troverdig.

Få hjelp til å komme i gang med din egen blogg

Trenger du hjelp til å komme i gang og lykkes med din egen blogg? Omega Media er et av Norges ledende firmaer innen SEM, søkemotoroptimalisering og digital markedsføring. 

Vi kan hjelpe deg med alt innen blogging, sosiale medier og synlighet på nett. Ta gjerne en prat med oss dersom du trenger hjelp til å få de gode resultatene.

Kontakt oss

Kom i kontakt med en av våre konsulenter – benytt kontaktskjemaet nedenfor.

  Din kontaktinformasjon

  Henvendelsen gjelder *

  Du får svar i løpet av kort tid og normalt sett innen 24 timer.

  Ønsker du å komme i direkte kontakt med en av våre digitale rådgivere? Markus og Svein hjelper deg med digital markedsføring for din bedrift eller organisasjon.

  Markus Fasting

  Markus Fasting

  Forretningsutvikler

  [email protected]
  977 33 439
  Markus Fasting Linkedin
  Svein Stormyr

  Svein Stormyr

  Account Manager

  [email protected]
  452 94 211
  Svein Stormyr Linkedin
  Jonatan Killingstad

  Jonatan Killingstad

  Account Manager

  [email protected]
  991 63 360
  Svein Stormyr Linkedin

   Din kontaktinformasjon

   Henvendelsen gjelder *

   Du får svar i løpet av kort tid og normalt sett innen 24 timer.