Slik rangerer du på hvilket som helst søkeord i 2021

Når man arbeider med SEO, sosiale medier og innholdsmarkedsføring er det viktig å holde seg oppdatert på Googles algoritmer. Vi har tidligere sett på trender for performance marketing i 2021.

Nå som vi er noen uker inne i 2021, har vi gjort oss opp noen meninger om hvilke trender som kommer til å være viktige i år. Les videre for å lære, eller kontakt oss hvis du trenger hjelp med SEO i 2021:

RankBrain

Google har tidligere annonsert at RankBrain er en av de viktigste faktorene i rangeringen av søkeresultatet. RankBrain er en teknologi basert på maskinlæring som hjelper Google med å sortere treffene. RankBrain analyserer brukernes interaksjon med søkeresultatet, og sorterer det deretter. Det innebærer at filtrering av søkeresultatet er overlatt til AI-teknologi.

Vi forventer at RankBrain kommer til å spille en enda større rolle i 2021.

Derfor bør du være oppmerksom på hvilke kriterier som er viktige for RankBrain. Hvilke er så disse?

1. Dwell Time

Dwell Time er en av RankBrains kriterier for å sortere det beste resultatet. Dwell Time innebærer hvor lang tid en person bruker inne på en nettside. 

RankBrain måler når noen klikker på en side, hvor lang tid de bruker inne på siden og når de forlater siden. I en studie utført av SearchMetrics kom det fram at gjennomsnittlig Dwell Time for et topp 10 søkeresultat er tre minutter og ti sekunder

For å rangere høyt på et søkeord må du altså optimalisere Dwell Time. Du må ha så godt innhold på nettsiden at folk bruker mer enn tre minutter på innholdet.

2. Click-through Rate (CTR)

CTR, eller klikkrate på norsk, er en formel som viser hvor mange som klikker på en lenke, målt i forhold til hvor mange som har vært inne på siden hvor lenken befinner seg. 
RankBrain måler verdien av en nettside basert på hvor høy klikkrate den har. Du må derfor lage så attraktive lenker inn til siden din at folk har lyst til å klikke på dem.

Enkelt, ikke sant? Det hjelper å ha en SEO-ekspert på laget.

Content vs. context

Innen SEO er det en rekke signaler du kan sende til Google for å si noe om hva slags innhold du har på siden din. For å rangere høyt på et søkeord, bør du for eksempel sørge for at søkeordet gjentas i:

 • Meta title eller Title tag
 • Meta descriptions eller Description tag
 • URL
 • Bildenes ALT-tekst
 • H1 tag
 • I selve innholdet

Disse grunnleggende SEO-reglene er fortsatt viktige, men Google-roboten har blitt langt smartere enn den var for noen år siden. Google bruker ikke lenger bare innholdet for å måle resultatet – nå brukes også konteksten for å fortelle noe om hvor godt og relevant innholdet er. 

For å rangere høyt i det organiske søket er det altså ikke nok å pepre nettsiden med søkeord du ønsker synlighet på. Du må skrive helhetlige dybdeartikler som ikke bare tar for seg produktet eller tjenesten, men også alt annet relatert til emnet.

Hvordan får vi til det?

1. Innholdets art

Som tommelfingerregel arbeider vi ut i fra at lengden på en artikkel bør korrespondere med lengden på en konkurrerende artikkel. I 2020 så vi en tydelig trend når det gjelder antall ord: Artikler på 2000 ord eller fler rangerer totalt sett bedre enn kortere artikler. 

Dessuten handler det ikke lenger bare om tekst og bilde. Sidene som rangerer best har ikke bare relevante søkeord, men også interaktive elementer, videoer, drop down-menyer, feature snippets, statistikk, faktabokser og infografer.

I 2021 skal innholdet være lengre, bedre og mer variert. Og er det noe du ikke slipper unna i 2021 så er det videoinnhold.

Featured snippets gir brukere et kjapt svar på det de søker etter. Snippeten er i dette eksempelet hentet fra neilpatel.com

2. Autorativt innhold

Søkemotoroptimalisering (SEO) handler om to ting: Relevans og autoritet. Det holder ikke å skrive godt innhold og håpe at folk søker etter det. Nettsidene dine må også ha høy autoritet, og autoriteten øker jo flere som lenker til innholdet ditt. Dette har alltid vært viktig i SEO, og blir desto viktigere i 2021. 

I 2018 analyserte BuzzSumo 100 millioner artikler på internett. Der kom det fram at nettsider med research- og referanseinnhold får flest lenker, og at slike nettsider får en nærmest permanent plass på førstesiden av Google. Wikipedia er verdens beste eksempel på dette. 

For at nettsidene dine skal være synlige i søkemotorer må du derfor skrive nyttig og informativt innhold som folk har lyst til å vise tilbake til

3. LSI Keywords

LSI Keywords (Latent Semantic Indexing) oversettes til relaterte nøkkelord på norsk – ikke synonyme søkeord som mange tror. Dette innebærer å krydre teksten med ord og setninger som man forventer å finne i forbindelse med et gitt søkeord. 

Alt tyder på at LSI Keywords blir viktigere enn Keyword Density i 2021. 

For eksempel: 

Jeg har lyst til å rangere på søkeordet “Rørlegger Oslo”. Da må jeg skrive en artikkel som også inneholder fraser som “bad”, “våtrom”, “renovering”, “totalrenovering”, “rørleggervakt Oslo” og “tette rør”. Dette er altså ikke synonymer, men ord og fraser som man forventer å finne i en artikkel som tar for seg rørleggertjenester i Oslo. 
Dette sender et signal til Google om at du har dekket hele emnet du skriver om, og ikke bare skrevet en søkemotoroptimalisert tekst. Det finnes en rekke digitale verktøy som foreslår relaterte nøkkelord til et gitt søkeord, som for eksempel SEMrush eller LSIGraph. Du kan også bruke Google Auto Forslag og Søk relatert til:

Google Auto Forslag foreslår relaterte søkeord
Googles relaterte søk kan brukes til å finne LSI Keywords

Hva med det tekniske?

Googles roboter blir smartere og smartere, noe som gjør vår jobb som SEO-eksperter enda mer utfordrende i 2021. Det er ikke bare innholdet det stilles større krav til, men også teknologien:

Responsive hjemmesider

Det har lenge vært klart at Google foretrekker responsive og mobilvennlige hjemmesider, og gir disse en bedre plassering i søkeresultatet. I 2018 tok Google steget videre og lanserte Mobile-first Indexing

Det innebærer at Google ikke lenger tar utgangspunkt i desktop-versjonen av hjemmesiden når søkeresultatet indekseres, og velger heller mobilversjonen.

Forhåpentligvis er siden din allerede mobilvennlig – hvis ikke kan du lese mer om responsive nettsider her. Du kan også bruke Googles eget verktøy for å sjekke hvor mobilvennlig siden din er.  

Videoinnhold

Videoinnhold eksploderer akkurat nå. YouTube er verdens andre største søkemotor, og Google har for lengst begynt å vise videoresultater sammen med bilderesultater. Med tanke på at Google eier YouTube kan vi trolig forvente enda mer av det samme i framtiden. Folket vil ha mer videoinnhold – så hvorfor ikke gi dem det?

Resultater fra YouTube og videoer har sneket seg inn i bilderesultatet

En video-snippet er en flott måte å supplere et blogginnlegg på, svare på det folk lurer på og presentere produktet ditt. Hvis du ikke allerede er i gang med å lage videoinnhold, ligger du etter i 2021.

Stemmesøk

Den siste trenden som bare kommer til å bli større i 2021 er stemmesøk. Det finnes noen enkle grep du kan gjøre for å bli plukket opp av Googles roboter i stemmesøket:

 • Innholdet ditt må rangere høyt i det organiske søkeresultatet.
 • Google favoriserer innhold fra feature snippets4 av 10 stemmeresultater kommer direkte fra en feature snippet.
 • Ha et spørsmål og et svar i det skriftlige innholdet ditt. Forestill deg hva folk spør etter: “Hvor langt er det til månen” eller “Hvem spilte i Bohemian Rhapsody” er typiske spørsmål. 

Relevans og autoritet

Når alt er sagt – SEO handler fortsatt om innhold og lenker i 2021. Uten godt innhold får du ingen lenker. Uten lenker kommer du aldri på Googles førsteside. Hvis du ikke er på førstesiden blir du heller ikke plukket opp av stemmesøk eller Mobile-first Index. 

Googles topp 3 faktorer som indekserer søkeresultatet i 2021 er: Lenker, innhold og RankBrain. Mestre disse, og du vil rangere på et hvilket som helst søkeord. 

Les også: Derfor stoler kundene dine på Google

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Kontakt oss

Kom i kontakt med en av våre konsulenter – benytt kontaktskjemaet nedenfor.

Ønsker du å komme i direkte kontakt med en av våre digitale rådgivere? Markus og Svein hjelper deg med digital markedsføring for din bedrift eller organisasjon.

Markus Fasting

Markus Fasting

Forretningsutvikler

[email protected]
977 33 439
Markus Fasting Linkedin
Svein Stormyr

Svein Stormyr

Account Manager

[email protected]
452 94 211
Svein Stormyr Linkedin
Jonatan Killingstad

Jonatan Killingstad

Account Manager

[email protected]
991 63 360
Svein Stormyr Linkedin

  Din kontaktinformasjon

  Henvendelsen gjelder *

  Du får svar i løpet av kort tid og normalt sett innen 24 timer.